2009. június 30., kedd

Boneset

 

Nem egyszerű dologra bukkantunk! Pedig a kérdés egyszerűnek tűnik. Mi a magyar neve a Boneset nevű gyógynövénynek. Talán az mutatja a nehézségi szintet, hogy még Gege sem írt be :)

Két megfejtés jött, "sédkender", "vizikender". Illetve később még megjelent az "amerikai lázgyökér" név is, de lehet még találni "átnőttlevelű sédkender" megnevezést is.

A probléma gyökerét a magyar fordításban sejtem. Sok helyen a kenderes elnevezés él, de akárhogy is keresem, ha valamit kendernek hívnak, akkor a latin neve valamilyen "Cannabis". Itt el is értünk szerintem a megfejtéshez. A latin nevet kell figyelembe venni!

A boneset latin neve: Eupatorium perfoliatum

A sédkenderé: Eupatorium cannabinum

Ha elolvassuk a boneset angol leírását, megtudjuk, hogy Észak-Amerika őslakossága használta láz, influenzás tünetek ellen. Ezenkivül még pedig az aspirin elötti időkben használták elterjedtebben. Ezekből levonva a következtetést, a boneset magyar neve az amerikai lázgyökér, vagy ahogy angol leírásban még megtalálni: az indiai zsálya! Az indiai zsályáról annyi magyar írás sincs,mint az amerikai lázgyökérről :) Szóval szerintem ez a megfejtés, de ha valaki tud jobb indoklást, hajrá! A probléma egyébként a magyar félrefordításban van, és a wikipédia hiányosságaiban.

 

Ahogyan a Brittanica Encyclopedia főszerkesztője mondta: A wikipedia olyan, mint a nyilvános wc! Sosem tudhatod, ki használta előtted.

 

Egyébként már kezdek jobban lenni (kopp-kopp-kopp), úgy néz ki, használ ez a sédkenderamerikailázgyökérindiaizsálya!

 

A másik blogon egy írás Wimbledonról.

2 megjegyzés:

GeGe007 írta...

írtam volna én, de ua. találtam amit a többiek, meg időm sincs nagyon mostanában. :)
és jobbulást.

Névtelen írta...

Kedves Laci! Először is sok boldog névnapot, még ha megkésve is!
Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai c. könyvéből:Lázfű-Eupatórium perfoliatum (összenőtt levelű vizikender /Durchwachsener-Wasserhanf/)
Észak-és középamerikai növény. legújabban spanyolnátha elleni szernek tartják, különösen, ha kellő időben, a betegség tüneteinek jelentkezésekor alkalmazzák.Lázellenes szer, de légzőszervek hurutos megbetegedései esetében is előszeretettel rendelik. Az influenza elleni szerek között (eucalyptus, camphor, arnica, kenderpakóca, bodza stb.)az első helyet tölti be.
Remélem sikerült segítenem.
Jobbulást, de leginkább azt remélem, hogy már meggyógyultál.