2008. szeptember 8., hétfő

London, munka, élet

Az alábbi leírás szigorúan az én meglátásom, véleményem alapján íródott a mostanában kijövő
magyaroknak! (értelem szeruen a kalandoroknak szól, au-pair-nek, bentlakásos vendéglátósoknak, szakmunkásoknak ez az írás túlnyomó részben értelmetlen) Az alábbi írás az én egy éves tapasztalom alapján íródott, figyelembe véve körülbelül 60 lakótárs, és ennél sokkal több magyar sors megismerését. 

Nagyban függ persze attól is a kintléted, hogy milyen célból vagy itt. Nagyon jól el lehet itt 
tölteni az idot munkával, meg a minimális alvással is, csak kérdés hogy megéri -e.

MUNKA

A legfontosabb, hogy az angliai munkaválalláshoz angol nyelv tudás szükségeltetik! Ebbol hármat különböztetek meg:

A.) - Alap szintu angol, vagy semmilyen (létige ragozás megy, de összfüggo irott vagy beszélt 
mondatokat már nem tudsz lefordítani)
B.) - Középfokú angol (Közép alap: - általában otthon már tanultál angolt középiskolában, vagy 
tanfolyamon. Írott szöveget már ugyahogy le tudsz fordítgatni, de beszéd döcög, és a beszélt angollal nehéz bármit is kezdeni; Közép felso: - újság 70%-t érted, beszélgetsz angolul, de még nem az igazi, a briteket továbbra sem nagyon érted)
C.) - Megérted a filmeket angol nyelven.

Ha az "A", "B" kategóriában érzed magad:

Tervezés:

- csak akkor gyere ki, ha a döntésed betonbiztos;
- feltétlenül valamelyik magyar szállásközvetito irodánál foglalj magadnak elore szállást, az elso
idokben ne is próbálj magad találni valamit (nagy a veszélye az átbaszásnak);
- készítsd fel magadat, hogy nagyon kemény lesz, és rabszolga munkát fogsz végezni
- otthon az utolsó idokben célirányosan tanuld az angolt, csak olyan szavakat amik a leendo itteni munkádhoz fognak kelleni. (takarítás, felszolgálás, konyhai kisegíto, raktári munka, gyári munka) 

Kijövetel:

- Van pár magyar szállásközvetíto, regeljél, majd gyere ki. Nagyon fontos az idozítés, leginkább a szeptembert ajánlanám ugyanis mostantól decemberig nagyon pörög a vendéglátás, rendezvényezés, ezido alatt megtudod vetni a lábadat.
- Magyar szállásközvetítöktol sok jóra ne számíts, nagy valószínuséggel egy kis lyukban fogsz lakni az elso napokban, hetekben, aztán ha már kinnt vagy meglátod a helyzetet, és könyebben fogsz tudni lépni tovább. Készülj fel, hogy az elso idokben valószínüleg sokat fogsz költözködni amíg meg nem találod a számodra elfogadható szállást. (nagyjából mindegyik magyar iroda ugyanolyan szolgáltatást ad, bár a londonimagyarok.hu picit kiemelkedik a többi közül)

- 1-es,2-es maximum 3-as zónát ajánlom lakhatás szempontjából, 4-es vagy annál külsobb körzetekbe menni lakni csak akkor ajánlott, ha konkrét terved, vagy célod van Londoni munkával kapcsolatban.

- Agencykben általában hétfon - kedden lehet regisztrálni, ezért célszeru hétvégén jönni mert akkor van pár napod alkalmazkodni, körbenézni, kitapasztalni az itteni dolgokat.

- Az elso legfontosabb dolgok:

= Oyster Cardot venni (sok magyar úgy van vele, hogy csak busz bérletet vesz, mert az 8-10 fonttal olcsóbb hetente. Ugyanakkor azt nézve, hogy a busszal elso alakalommal kijove, nem ismerve a rendszert nagyon könnyen eltévedsz, illetve 1-2 órát utazva eleged lesz mindenbol már az elején egyszeruen nem éri meg hiába olcsóbb! Metróval sokkal könyebben, és hamarabb (akár egy óra utazást is számíthat) ott vagy mindenhol, illetve viszonyítási pontként mindenhol metró megállót adnak meg, szóval zónádnak megfelelo metrós, buszos heti oyster cardot vegyél.)
= Térképet venni (hogy pontosan meg tudd nézni, a metró megállótól merre van az adott cím. Neten is meg tudod nézni, de mi van ha épp nincs net, vagy útközben kell pontosítanod a címet?)
= Bankszámlát csinálni (Barclays-nél egyszeru, de akit ismerek mindenkinek volt már vele baj. Nekem is. Amit én mondok az a Lloyds. "Silver account" ami 8 fontba kerül havonta, de az elso három hónap ingyenes, kapsz hozzá Money Transfer Card-t, telefon biztosítást, túlfizetési határt, internet bankingot.)
= Telefonkártyát venni (Rengeteg lehetoséged van, minden szolgáltató nagyon olcsón adja a sim kártyát. "Pay as you go" - feltöltos kártya, És van a "monthly payment" elofizetés. Hazatelefonálni meg a "Lebara" szolgáltatóval nagyon olcsó. 4 pence percenként vezetékesre, 14 mobilra. Ha nem akarsz itt rögtön telefont venni, akkor kártyafüggetlent hozzál ki, ha az meg nincs, akkor itt is majdnem minden utca sarkon tudod függetleníteni 5 fontért. Garanciát nem vállalnak.)

Munkába állás, avagy az Agencyk kezelése: 

- Általánosságban hétfon, és kedden lehet regisztrálni az Agencyknél, de ez erosen függ attól, hogy éppen van-e melójuk, illetve milyen hangulatban vannak az alkalmazottak. A regisztrálásnál - mint alapvetoen Angliában - az a lényeg, hogy tünj magabiztosnak! Esetleg legyen elore betanult szöveged ("szeretnék regisztrálni", "van tapasztalatom ... ebben abban", " ... ennyi ideje vagyok kint", stb 
...)
- Regisztrációnál be kell mutatnod a munkaruhád: fekete cipo, fekete nadrág, fekete ing, fehér ing, csokornyakkendo, fekete mellény. A pincéreknek. 
- Ha sikerült, akkor meg mehetsz is dolgozni.
- Csúsztatott heti fizetés van, azaz az eheti melódat jövohéten pénteken fizetik ki.
- Ha elküldenek egy helyre dolgozni, és elkezdted a munkát, négy óránál hamarabb nem küldhetnek el. 

Minimum négy órát kell dolgoztatni. 8 óra melónál fél óra szünetet kötelesek adni. Ha dupla muszakot vállalsz akkor két muszak között el kell telnie 1, vagy 2 órának. Ha pedig elmész, de mégsincs meló, akkor 2 órát ki kell fizetnie az agencynek. A minimál bér jelenleg 5,52 ezt október környékén emelik majd.
- Általában a regisztrációt követo 2-3 nap training day, azaz dolgozol de nem kapsz érte pénzt.
- Nem muszáj minden munkát elvállalnod amit az agency ad. Nem muszáj olyan munkát végezned, ami nem tartozik a te feladataid közé. (pl.: ha elmész valahova pincérkedni, de azt mondják, hogy mosd ki a wc-t)
- Alapvetoen a felállás az, hogy a munkáltatók nagyon jól tudják, hogy agencytol vagy azaz nem várnak el toled semmit. Csak annyit, hogy amit mondanak azt csináld meg. Gyakran az általánosítás miatt hülyének vagy nézve, néha úgy is érezheted, hogy csak egy rabszolga vagy a szemükben. Nekik kellesz, hogy a melót megcsináld, neked meg kell a meló, hogy éljél. Furcsa és különös szimbiózis. Persze sok sok kivétel van, minden attól függ hogyan állsz hozzá! Pozitív irányban lehet inkább elmozdulni errol a pontról. Rajtad áll.

Papírok:

- NI Number: tb, adó meg ilyenekhez az azonosító számod. Megigényléséhez fel kell hívni egy 
telefonszámot (lásd. neten) ott adnak egy interjú idopontot a hozzád legközelebbi job centerbe. Ez lehet hogy csak egy hónappal késobbi idopont lesz. Oda el kell menni, minden papírt amit leírnak az elküldött levélben magaddal kell vinni, és az interjú annyiból áll, hogy be kell mutatnod ezeket a papírokat. 

- Home Office: Elméletileg egy hónapon belul regelned kell oda, a gyakorlatban ezt mindenki húzza ameddig tudja, mert posta költséggel együtt 109 font körül van ez a muvelet. Regisztrálást követoen a belügyminisztériumban számon leszel tartva.

Jogosítvány:

- Errol csak részleteket tudok, mert nekem nincs.
 
- Honosítás azt hiszem kb 40 font, a magyart beveszik, és kapsz angolt.

- Nagyon szigorúak a szabályok úgy halottam, hogy 12 pont után elveszik a jogsit. Ha gyorsan hajtasz sebességtol függetlenül 3 pontot kapsz, ha egy hónapon belül kétszer hajtasz gyorsan ugrott a jogsi. Ha telefonálsz vezetés közben ugrott a jogsi.

- Rengeteg kamera méri a sebességet, és a pirosoknál is fotóznak.

Tax Credit, Tax Back:

- Ha van már NI numbered, fel felhívod a Tax Credit számát (lásd. net), és ha 25 év felett vagy, illetve 35 óra körül dolgozol minimál bérért, akkor nagy valószínűséggel megítélnek neked heti 46 font körüli összeget, mert dolgozol de minimál bérért.

- Tax Back az adó visszatérítés. Adó év végén (április eleje) a körzetedhez tartozó adóhivatalba be tudsz menni, és kérni egy ehhez szükséges papírt. Azt kitöltöd, beküldöd, és nagy valószínűséggel az addig befizetett adódat visszakapod. Asszem 5000 font körülig az egészet, afeletti résznek meg a 10%-t kb.

Magyar dolgok:

- Ha cigizel az angol cigi 6 font körül van. Be tudsz szerezni sarki éjjel - nappaliknal lengyel 
malborot pult alól amit 4 font körül árulnak, illetve az iwiwen állandóan jelennek meg hírdetések 3,5 font \ csík áron. (a hiedelemmel ellentétben repülon poggyászban simán ki tudsz hozni 3-4 csíkkal)

- Van kint magyar pékség, túrós táska, kakaós csiga stb. Jól esik néha a magyar íz. Manor House-tól 29-es busszal menj Wood Green felé 2- vagy 3 megállót, jobb oldalon lesz, Danube a neve asszem.

- Chingford-ban van egy magyar bolt, BB pezsgotol kezdve, pilóta kekszig van minden.

- Covent Gardenben is van egy magyar cukrászda szeruség, és van egy magyar étterem is bár 
fenntartásokkal kezelem.

Kaja, Pia:

- A világ talán összes konyhája megtalálhtaó LondON-ban, ízlés szerint válogathatsz. 3-5 font körül igen szép nagy adag menüt kapsz, étteremben 10-15 font két fogásos vacsora (persze ez az alap).

- Van Tesco de annál jobb a Somerfield, vagy a Netto. Egy hétre ha magad fozöl ki tudsz jönni 
spórolósan 10 fontból.

- Tejfolt, kenomájast, és ehhez hasonló dolgokat a lengyel boltokban keressél. Sajtból a Mild Cheddar az ami a legjobban hasonlít az otthoni trappistához. Egyébként meg vegyél mindíg valami újat, és próba cseresznye alapján talál majd meg minden ami hasonlít az otthonihoz.

- A pizza drága, de mirelites van már 1 fonttól is. 

- A világ talán összes üditojét megtalálod itt, elképeszto mennyiségben. A buborékos ásványvizet
"Sparkling Water"-nek hívják, nem túl divatos itt, keresni kell.

- Az éjjel - nappalikban általosan ha 6 doboz sört veszel 5 fontba kerül, de ha egy-egy dobozt veszel az egy font. Pubokban 2-4 font között mozog egy pint sört hab nélkül, a feles meg 25 ml. Nagyon sok fajta Cider van, boltból az "Olde English"-t ajánlom, pubban meg Magners, Bulmers. Illetve érdemes végig kóstolni a körte, eper, stb Cidereket is.

Szórakozás:

- Napi 24 órában pörög LondON, bármikor találhatsz valami bulit, vagy szórakozó helyet, pubot nyitva. A pubok altalában 11 óráig vannak nyitva, csak pár pub külön engedéllyel tart még nyitva egy két helyen hajnal 1, vagy 2ig. Belvárosban 11 óra után már nem árusítanak alkoholt, de a külso negyedekben igen.

- Pubban zárás elött kb. negyed órával megkongatják a harangot, ez jelzi, hogy utolsó rendelés van, majd miután megkongatják másodjára is a harangot, onnantól kezdve már nincs kiszolgálás.

- Szórakozó negyed Camden Town, Bricklane Yard, illetve Piccadilly környéke, na meg Leicester Square. Ha nem vagy buzi, akkor a Soho-t hanyagold.

- Július elsejétol szigorúan tilos minden tömegközelkedési eszközön alkoholt inni, illetve egyre több kerület rész van, ahol már az utcán sem lehet. Pubokban pedig cigizni nem lehet. 

- Ha utcán engeded ki a fárad gozt, és elkapnak a zsaruk, vagy kameráról be tudnak azonosítani, akkor 1000 fontra is megbüntethetnek.

Nagy testvér:

- Minden be van kamerázva. Busz, vonat, utca, szórakozó hely, minden! Errol írok még elképeszto, hogy mennyire kamerázva van minden!

Angol nyelvtanulás:

- Eddigi egy évem alatt több fajta angol nyelvet különböztettem meg:

= Brit angol - érthetetlen;
= Amerikai angol - nagyjából az otthoni angol tanulással oket lehet a legjobban érteni;
= Angol angol - Az elozo ketto között van;
= Hotel angol - minden náció bedobja a maga kis akcentusát, gondolatmenetét, néha igen nagy káosz kerekedik ki belole;
= Magyar angol - Ha tudatosan le tudod magad szoktatni az "ooo" -zésrol akkor úgy beszélünk mint a brazilok :D

Ha több idot töltesz egy emberrel, akkor meg fogod szokni az akcentusát, a kiejtését, és elöbb utóbb érteni fogod. Tehát a legfobb cél, minél többet beszélni Londonban, és nem magyarul! Egyébként furcsa, ha valamit esetleg nem értesz angolul, akkor inkább hülyének néznek, mint hogy azt gondolják "ez nem is tud angolul".

- Nagyon sok nyelviskola van!, a belvárosból kifele menet egyre olcsóbbak. Általában 40-50 font egy hétre, 8-10 fos foglalkozások, heti 4-5 nap, 2-3 óra. Van egy bizonyos ido, azt hiszem 3-4 hónap, ha ilyen hosszú tanfolyamra elofizetsz, akkor már kapsz diákot, és az ezzel járó kedvezméyneket (pl. Oysterre is!)

- És nagyon sok ingyenes BASIC angol nyelvtanfolyam is van, csak keresni kell! Illetve vannak államilag támogatott tanfolyamok azok is ingyenesek. Keresni kell, találni fogsz!


Ha az "C" kategóriában érzed magad:

- Ha elhatároztad magad, akkor ebben az országban, átvéve az angol mentalitást, és lazaságot bármit el tudsz érni! Akármit! Saját szakmádban, vagy szakmádon kivül is. Hozzáállás, mentalitás kérdése csak!

Pár személyes tanácsom:

- Mindig mosolyogj. Ha otthon nem is volt rá alkalmad, itt próbálj mosolyogni. Muködni fog!, jobban fogod érezni magad, és a környezeted is vissza fog mosolyogni.

- Ha úgy érzed majd, hogy LondON-ban nagy nemzeti vonalas büszke magyar lettél, akkor inkább menj haza.

Talán a legfontosabb két tanácsom:

- LondON olyan mint egy mocsár. Ha megállsz egy helyen akkor elkezdesz belesüllyedni, és ott maradsz. 

Ha viszont minden eroddel azon vagy, hogy haladj elore, akkor LondON minden lehetoséget meg fog adni arra, hogy elérd a céljaidat!

- Lodnoni munkahelyen ne dolgozz lelkiismeretesen! Londoni munkahelyeden dolgozz eredményesen! Nagy a különbség!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! köszi az írást. Abban azért nem adok igazat, hogy csak magyar közvetítővel lehet kijönni, ha alap vagy középfokú nyelven is beszélsz. Még az angolul 0-t beszélő magyar is el tud helyezkedni igaz, max mosogatni, de ha már van alapod vagy középfokod akkor már azt is megérted mit nyökög az agency. Nekik a meló fontos, amit el akar végeztetni veled, és akár az egy bantu néger is lehet, csak értse nagyjából mit is kell csinálni. Ugysem adnak jobb melot miont takaritas/mosogatas/ vagy ha jobb vagy angolbol pincerkedes/csaposság, stb. Ott ugyis megmondják, hogy csak takaritani mehetsz, nem mehetsz el csaposnak mert nem érted a nyelvet, stb.

Lacza írta...

Magyar szállásközvetítőt ajánlok, ahogy írom azért mert még az otthon felsőfokú vizsgával rendelkező magyart is volt hogy átbaszták az itteni szállásközvetítők.

Állás közevtítőknél pedig kifejezetten nem ajánlott magyarnak dolgozni!

Névtelen írta...

szerintem a legjobb a gumtree.com :)
ha kifogja az ember meg alapfokon is egy szinten van nyelvileg a szobát kiadó arabbal :))
Sajnos én tapasztalatból mondom, hgy a 10 magyar szállásadó közül 9 átbasz. SZóval sajnos jobban jár az ember a lengyel/arab/kínai stb nemzettel.

Renato Csatich írta...

köszi a postot! én személy szerint október 7-én repülök ki, nekem nagyon jól jött. ezen felül ajánlok egy jó oldalt, ami több oldalról is le van csekkolva, így nyugodtan ajánlhatom őket: www.iranylondon.hu
de nem is a reklám miatt vagyok itt, hanem: hol találok én ilyen ingyenes nyelviskolát? hibaba keresek a keresőben..és csak BASIC, azaz alapfokon ingyenesek ezek a sulik?
nekem már megvan az alap, de a konyhán nem fogok fejlődni, ezen felül pénzem nem biztos, hogy lesz sulira...
üdv!