2008. május 7., szerda

London

Londoni dolgok:

 

- Főpolgármester választás,

- Razzia,

- Kaller,

- TV Licence,

 

- Korábbi posztban már említette, hogy elsején főpolgármestert választottak a Londoniak. Az eredményekről illetve politikai helyzetről pár szóban.

boris Boris Johnson lett az új főpolgármester, a neve nem igazán angolos, de azt még nem sikerült kideríteni, hogy hogyan is van nekije a családfája. Szóval ő nyert viszonylag simán, 42.48 százlékot kapott, Ken Livingston-t ( az előző főpolgármester) előzte meg aki 36.38 százalékát szerezte meg a szavazatoknak.

Boris tervei, aki most nagyon elszántan tekint az első 100 napjára.

A metrós szakszervezetekkel egy úgynevezet "nincs sztrájk" szerződést akar kötni, azaz nem sztrájklohatnának. Ezt persze teljes mértékben elutasítják a szakszervezetek, és várják az alternatív javaslatokat tőlle.  Boris azért akarja ezt kieszközölni, mert a tavaly szeptemberi nagy metró sztrájk igen keményet ütött a város gazdaságára, és azóta már volt két sztrájk bejenetve, de mindegyiket sztornózták sikerült valamilyen megegyezésre jutni. A metrósok egyébként azért akarnak mindíg sztrájkolni, mert nem biztonságos a metró, sok túlóra van, illetve a beengedő kapuknál a biztonsági rendszer - azaz, hogy este már csak egy ember figyeli az utasokat- veszélyes, és nem biztonságos, plussz beakarnak zárni metró állomásokon jegypénztárakat, stb....

A bűnözés tekintetében komoly gond Londonban, a fiatalkorú elkövetők nagy aránya. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rengeteg 12-16 éve kis hülye kormos gyerek van, aki játsza a bandázást az utcákon, buszokon, és teljesen idióták. A legtöbbjüknél pedig ott a bökő. Mivel viszont kiskorúak nem lehet büntetni őket, így Boris például azt találta ki most, hogy ha ilyen kiskorút buszon történt incidensnél elkapnak, elveszik tőle az ingyenes buszbérleti lehetőségét. Emellett 440 új rendőrt állít hadrendbe.

50,000 új lakás fog épülni az Olympiáig, illetve lakhatóvá teszi a most elhagyatott épületeket.

Pár érdekes adat:

A kampánya során 70 média és marketing szakembert alkalmazott a csapatába,

137,000 fontot keres majd évente fizetésként.

A szavazást követően a pártok megosztása a városházán ( 25 hely van ):

1 szék a nemzeti vonalosoknak ( idén kerültek be elöszőr, ellemzők szerint épp Boris politiákájának köszönhetően mozdultak meg a szélsőséges szavazók)

2 szék a zöldeknek ( megtartották eddigi pozíciójukat)

3 szék a Liberálisoknak ( a választás vesztesei, 5 helyük volt az előző ciklusban )

8 szék a Demokratáknak

11 szék a Konzervatívoknak

Természetesen az angol bukik is rámozdultak a dolgokra, 200:1 - hez az ods arra, hogy még az Olympia elött miniszterelnökké választják Boris, 100:1-hez az odds hogy karácsonyig nem fog csökkeni a népszerűsége.

Valamelyikre csak rá kéne dobni egy 10-est :D

Holnap folytatom a többivel ...

Nincsenek megjegyzések: