2008. április 9., szerda

We don't understand it

10 dolog amit a külföldi furának találhat Angliában _ saját kommenttel

 

EasTone blogjáról vettem, kis összefoglalás:

1. A víz csap: Kiváncsi lennék hányan forrázták le a kezüket mosogatás közben eddig? Miért? Angliában a “csap divat”: külön melegvizes és külön hidegvizes csap van, nem pedig a kettő egyesítve! Kérdem én: Mivan akkor, ha langyos vizet akarsz????? Nem lehet, itt neeeeem:) Nonszensz, márpedig az eddig általam látott lakásokban 99%-ban ilyen volt a csap.

L: Megszokhatatlan.

 

2. Zsinóros lámpakapcsoló a fürdőszobában: Ez viszont egy okos dolog szerintem. Vizes a kezed (mondjuk zuhany vagy kézmosás után), és nem kell félned attól hogy a kapcsoló esetleg megráz mivel az egy meghúzandó zsinór nem pedig fali kapcsoló. Biztonságos, más országokban is használhatnák.

L: Mókás, amikor leakarod húzni a WC-t, felkapcsolódik a villany. :)

 

3. Konnektor a fürdőszobában: Na az az ami NINCS. De miért??? Hajszárítással, borotválkozással mi lesz? Egyszerűen nem találsz a lakások túlnyomó többségében konnektort a fürdőben. Biztos ez is valami biztonsági dolog itt…

L: Elösszőr mi is furcsáltuk, aztán vagy beletörődik az ember, hogy hagyományos borotvát használ (a hajszárítóval nincs gondunk :D), vagy hosszabítót vesz.

 

4. Sorbanállás: Az angolok imádnak sorban állni. Mindenhol! A buszmegállóban is. Szép rendezett sor, érkezési sorrendben felszállás. Rend van, kulturáltság (ebben legalábbis).

L:Szó nélkül, rögtön kialakul a sor, és mindenki türelmesen vár. Érdekes.

 

5. Köszönet a buszsofőrnek: Egy számomra nagyon kedves szokás: Amikor leszállsz a buszról, megköszönöd a buszsofőrnek, hogy elvitt:) dobsz egy “thanks very much”-ot mielőtt lelépsz a lépcsőn. Gyakori jó reggelt, jó napot köszönés is felszálláskor. Kicsit emberibb buszozni így.

L:Igen, ez vicces. :)

 

6. Az angolok NEM fáznak: Itt Észak-Kelet Angliában nincs a legfényesebb idő egész évben. Esik folyamatosan és kell a kabát nyáron is. Valamit nem ért egy itt élő magyar honfitársam se (köztük én sem): az angolok hogy a jó életbe nem fáznak??? Spárgapántos kisfelsőben a csajok, kis papucsban, télen a -5 fokban és csak mosolyognak, nevetgélnek én meg mellettük nagykabát-sálban reszketek. Sok elméletünk van arra, hogy hogyan csinálják: fagyálló a cumisüvegben bébiként, vagy egyszerűen genetika… ha tudja valaki a titkot, várom kommentben.

L: Mi rájöttünk a titokra. Két fajta angol csaj van. Az egyik fele miniszoknyában, spagetti pántos felsőben mászkál az utcán, éjszakánként részegen a hideg kövön ülve várja a buszt, vagy eszik, a másik fele felfázva otthon kúrálja magát. És ez a két rész cserélgeti egymást.

 

7. Iszonyatos furcsa kaják: Ez ugye közismert, hogy az angol konyha az egyik legborzalmasabb a világon. Na de kérem, azért ilyeneket enni, hogy: pépes, tört borsó (mushed pea) - mondjam milyen látvány: zöld és…ááá hagyjuk. Akkor sültkrumpli ecettel. A híres vajaskenyér közé rakott chips-et meg ne is emlitsük.

L: Annyi ecetes csipszet ettünk már, hogy szinte megszerettük. De azért még mindíg szörnyű :) Hozzáállás kérdése. Épp tegnap történt ez a párbeszéd a hotel kantinban:

- Jó volt a kaja?

- Jaja. Finom volt.

- Mit ettél?

- Nem tudom, valami szart.

:D


8. Körforgalom mánia: Szerintem ennyi körforgalom a világon összesen nincs mint ezen a szigeten. Méghozzá nem is egyszerűek: nem ritka a 3-as, 4-es körforgalom kombináció sem. Ha egyszer itt elkezdesz vezetni, előbb-utóbb rádjön a szédülés.

 

9. Az emberek rádmosolyognak: Hallottam, hogy ez kevésbé jellemző, ahogy délebbre haladsz London felé, de Newcastle-ről elmondható: Ha szemkontaktust teremtesz egy járókelővel az nagy valószínűséggel kedvesen rádmosolyog. Ez ugye nem átlagos Európában, nemde? Vagy csak én jöttem mogorva környékről?

L: Ez tényleg érdekes. Londonban a túristák miatt nem annyira van ez így, Hackenyben meg nem mosolyognak nagyon a zsidók a kormosokra, és viszont. De alalpvetően pozitívabbak az emberek, és mosolyognak egymásra is.

 

10. Vízzel feltöltött angol WC:Több mint 2 éve élek itt, de még mindig nem szoktam meg és gyűlölöm. Mélyöblítésű WC-k. Nem akarok részletekbe menni, de az alvázmosás az gyakran megtörténik, ha nincs elegendő papir a leszállópályán. Remélem ezt nem kajálás közben olvasod… :)

L: Hehe. Mindíg legyen nállad elegendő slozipapír :)

1 megjegyzés:

eASToNE írta...

Én meg Petimi blojáról csentem, aki Newcastle-ben lakik. :)

Petimi Blog:
http://blog.pi-imagedesign.com/?lan=Hungarian

eASToNE Blog:
http://eastintheuk.blogspot.com/